De moeilijkste taak in catering is leren hoe je voedselporties berekent voor het aantal gasten en het soort evenement dat je hebt. Je wilt niet dat mensen hongerig naar huis gaan, maar je wilt ook niet te veel resten overhouden.
We hebben een budgetgids gemaakt die de meest voorkomende catering situaties behandelt.
1. Een Snelle Gids voor het Berekenen van Voedselporties voor Catering
2. Voedselplanken
2. Variatie in Planken
3. Catering Porties Tabel
4. Blijf Veilig op je Voeten
Een Snelle Gids voor het Berekenen van Voedselporties voor Catering
Voedselplanken
Bij het maken van voedselplanken met kleine hapjes, voor een algemene en snelle berekening, doe je het volgende:
Gasten: ___ aantal gasten
Eindresultaat: ___ lichte snack (3 hapjes); ___ overbrug de kloof (6 hapjes); ___ volledige maaltijd (10-12 hapjes)
Calculation: Guests X Bites = Total Bites
Hoeveel Planken?: ___ Totaal aantal Hapjes ÷ Hapjes per plank (voorbeeld: 15) = Aantal Planken
Voorbeeld:
100 gasten x Volledige Maaltijd (10-12) = 1200 ÷ 15 = 80 planken
100 gasten x Overbrug de Kloof (6) = 600 ÷ 15 = 40 planken
100 gasten x Lichte Snack (3) = 300 ÷ 15 = 20 planken
Dus, voor een evenement met 100 gasten heb je 80 planken nodig om de gasten op "volledige maaltijd"-capaciteit te voeden. Je kunt het gevoel hebben dat je 1-2 meer moet bestellen dan je berekening, maar houd er rekening mee dat verschillende gasten verschillende eetlustniveaus hebben.
Het is het beste om niet te veel restjes te hebben, want extra tijd die je personeel besteedt aan het maken van extra hapjes kost je geld in verspilde ingrediënten.
Zorg ervoor dat iedereen in je team weet wat er in het eten zit en wat je te bieden hebt. Een gast kan allergieën hebben (zoals een zuivelallergie) of voorkeuren (zoals een afkeer van mayo), en je wilt dat je personeel de gast kan helpen met opties die hij of zij kan eten.
Zorg ervoor dat je ook zuivelvrije en notenvrije opties aanbiedt voor mensen met allergieën en afkeuren, evenals veganistische en vegetarische opties.
Variatie in Planken
Er zijn verschillende planken die je kunt voorbereiden, zolang je de porties maar goed berekent. Probeer variatie te bieden voor je gasten, zodat er voor iedereen iets aantrekkelijks bij zit.
Hier zijn een paar suggesties voor planken en wat je kunt toevoegen:
-
Fruitplanken: meloen, ananas, druiven, bessen, seizoensgebonden fruit.
-
Vlees- en Kaasplanken: deli-gesneden rundvlees, kalkoen, ham, andere gesneden vleeswaren optioneel; cheddar, zwitserse kaas of andere gesneden regionale kazen; met saladegroenten: romaine sla, tomaten, rode ui, komkommer en sprouts (cress); serveer met mayo, mosterd en mini-bolletjes.
-
Groentenplank: wortels, cherrytomaatjes, komkommers, pompoen, broccoli, bloemkool, paprika's, selderij, sugarsnaps, radijsjes, asperges; serveer met verschillende dipsauzen.
-
Dipsplank: bruschetta-topping, kaasdip, spinazie-artisjokdip; serveer met crostini en crackers om in te dippen.
-
Kaas- en Crackersplank: Serveer verschillende kazen met crackers, digestive biscuits, chutneys en fruit.
-
Fruit and Cheese Platter: seasonal fruits with a selection of cheeses; serve with bread and crackers.
-
Mediterrane Plank: falafel, quinoa, tabbouleh, hummus, pitabrood, feta met pesto, tzatziki.
-
Sandwichplank: een serie kant-en-klare sandwiches in verschillende opties.
Houd rekening met de presentatie als je planken samenstelt. Je wilt alles aantrekkelijk en uitnodigend laten lijken. Varieer ook je kleurkeuze, want het ziet er niet alleen mooi uit, maar het zorgt ook voor een voedingsrijkere maaltijd voor je gasten.
Catering Porties Tabel
Voor een complete uitsplitsing van buffet- en tafeldienstenporties, kijk je naar onze verschillende tabellen. We hebben een tabel met voorgestelde porties voor een enkele gast, 25 gasten en 50 gasten - en die kan je naar behoefte opschalen of afschalen.
Van porties voor hapjes tot soepen en stoofschotels, tot desserts en bijgerechten, we dekken bijna elk type voedsel dat je op je cateringmenu zou moeten zetten - met zowel Europese metrische als Amerikaanse imperiale maten erbij - zodat iedereen de hoeveelheden makkelijk kan begrijpen.
Hapjes of Hors D'oeuvres
Type Hapje
|
Verschillende Hapjes | Per Persoon | 25 Gasten |
50 Gasten
|
Voorafgaand aan een Volledige Maaltijd (Voorgerecht/Hapje) |
Minimaal 4 | 6-8 Stuks | 150-200 | 300-400 |
Used as a meal | Minimaal 6 | 12-15 Stuks | 300-375 | 600-750 |
Drankjes
Soepen en Stoofschotels
Hoofdgerechten
Bijgerechten
Desserts
Als je hapjes of hors d’oeuvres als maaltijd serveert, maar je hebt een vullend voedselstation zoals pasta of aardappelpuree beschikbaar, dan kun je het aantal warme en koude hors d'oeuvres/hapjes verminderen. Het is altijd een goed idee om een vullend item toe te voegen aan de hapjes, zodat niemand hongerig naar huis gaat.
Vaak weten klanten niet hoeveel ze eten als ze kleine hapjes nemen, dus het is een kwestie van zowel hun mentale honger als fysieke honger stillen.
Blijf Veilig op Je Voeten
Als je de hele dag op je voeten werkt tijdens evenementen die je verzorgt, kan het gevaarlijk zijn om van de ene ondergrond naar de andere te bewegen. Daarom is het essentieel dat je de juiste schoenen draagt. De juiste schoenen zorgen ervoor dat je er professioneel uitziet, je veilig blijft en langer door kunt gaan. Dit is cruciaal om je productiviteit te maximaliseren en je klanten en hun gasten tevreden te houden.
Bij Shoes For Crews (Europa) hebben we een selectie van veilige, comfortabele en stijlvolle antislip cateringschoenen die perfect voor jou zijn. Deze schoenen zorgen ervoor dat je veilig bent vanaf de grond en helpen je om je geen zorgen te maken over uitglijden en struikelen, de meest voorkomende werkplekongelukken.
Houd je menu fris en spannend
Hoe lekker je eten ook is, er is altijd ruimte voor vernieuwing op je menu. Zorg ervoor dat je klanten blijft verrassen door op de hoogte te blijven van de nieuwste voedseltrends.