Begin je net met een nieuwe baan als ober/serveerster of wil je gewoon je serveervaardigheden verbeteren? Het dragen van eten en drinken kan een van de stressvolste onderdelen van je baan zijn. Je moet snel bewegen en ervoor zorgen dat je niets op de eters morst! Sorry zeggen voor het morsen van soep op het shirt van een klant kan een afschuwelijke ervaring in je carrière worden (vooral als je niet weet hoe je met boze klanten om moet gaan). Maar maak je geen zorgen, wij zijn hier om te helpen. Hier zijn de beste manieren om serveerschalen te dragen, zodat je een pro kunt worden!
Vergeet niet dat het, omdat je constant met eten en bestek en mogelijk klanten omgaat, echt belangrijk is om regelmatig je handen te wassen en te steriliseren om mogelijke kruisbesmetting te voorkomen.
- Hoe je twee borden draagt
- Hoe je drie borden draagt
- Tip - Houd je servetten uit de weg
- Hoe je borden op dienbladen draagt
- Oefening baart kunst!
- Draag het juiste schoeisel
De beste manieren om te serveren...
Hoe je twee borden draagt
Twee borden dragen is de meest voorkomende manier om borden in de restaurants van vandaag te dragen.
Voor de twee borden-methode:
- Vouw je drie vingers plat (behalve je pink), deze vingers gaan onder het bord en worden gebruikt om het in balans te houden.
- Je pink wordt direct onder de rand gehouden, dit geeft je extra stabiliteit terwijl je loopt.
- Tot slot gebruik je je duim aan de bovenkant van de rand om het bord veilig te houden.
Laat je duim niet het eten aanraken.
Houd het bord recht en op schouderhoogte (maar uit de buurt van je gezicht), dit helpt te voorkomen dat je je borden tegen iemand aanstoot terwijl je naar de tafel gaat.
Hoe je drie borden draagt
Veel restaurants willen dat hun serveerders maar twee borden tegelijk dragen, maar soms wordt ook gevraagd om drie borden te dragen. Het is altijd goed om te oefenen voordat je drie borden draagt; het is geen techniek die je voor het eerst wilt proberen in het restaurant tijdens drukke tijden.
- Neem een bord en leg het op je rechterhand, je drie middelste vingers moeten bij elkaar zijn, en je duim en pink moeten omhoog staan. De drie vingers houden het bord vast terwijl de pink en duim het bord stabiel houden.
- Neem je tweede bord en rust het midden op de duimspier van je rechterhand. Probeer het een beetje te bewegen om te zien waar je het bord het beste kunt balanceren, sommige mensen geven de voorkeur aan het balanceren op de pols. Je kunt je pink gebruiken om het eerste en tweede bord te stabiliseren.
- Pak uiteindelijk het derde bord met je linkerhand.
Laat de tweede plaat niet te dicht bij de eerste komen, want je wilt de presentatie van het eten niet verpesten of dat het eten valt.
Neem altijd de tijd om te oefenen met drie borden. Probeer met beide handen te oefenen. Het is prima als je het fijner vindt om twee borden met je linkerhand te dragen in plaats van met je rechter, veel servers hebben een voorkeur.
Vertel je manager als je je niet comfortabel voelt met het dragen van drie. Ze geven er de voorkeur aan dat je twee draagt in plaats van dat je er drie laat vallen.
Tip - Houd je servetten uit de weg
Als je altijd een tafellaken bij je moet dragen, draag het dan niet over je schouder. Je ziet vaak ober en serveersters die een servet over hun schouder dragen op televisie of zelfs in het echte leven, maar dat zou eigenlijk niet moeten. Wanneer je twee of drie borden draagt, heb je geen handen vrij om je servet op te vangen als deze valt en op het eten of de vloer terechtkomt (valgevaar!). Houd je servet in je zak of op een plek uit de weg waar je het makkelijk kunt pakken als je het nodig hebt.
Hoe je borden op dienbladen draagt
Alle beginners weten dat dienbladen een lastige techniek zijn om onder de knie te krijgen, maar zodra je het een paar keer oefent, komt het goed!
- Houd het dienblad onderaan met de palm van je hand. Je hand moet in het midden van het dienblad zijn en je houdt het iets boven je schouder.
Laat het dienblad nooit voor je of naast je hangen. Houd je gezicht vooruit terwijl je het dienblad draagt, en als je met iemand moet praten, draai je lichaam dan zodat je niet over het eten praat. Zorg er ook voor dat je haar vast zit.
- De meeste restaurants verwachten dat je je dienblad op een dienbladsteun plaatst zodat je kunt serveren.
- Houd je rug recht en buig je knieën om je dienblad neer te zetten, dit helpt je rug te beschermen en voorkomt dat borden verschuiven.
- Serveer daarna de borden.
Oefening baart kunst!
Als het je eerste keer is dat je serveert, krijg je waarschijnlijk wat training van je manager voordat je begint maar als je een goede eerste indruk wilt maken, is het niet slecht om thuis wat te oefenen. Sommige restaurantborden kunnen zwaarder zijn dan de borden die je hebt, maar in ieder geval kun je de techniek oefenen.
Vermijd uiteraard het gebruik van dure borden, voor het geval je wat onhandige momenten hebt, en houd de borden dicht boven een tafel of een zachte ondergrond om te voorkomen dat ze breken.
Draag de juiste schoenen
Een veelvoorkomend probleem voor obers en serveersters bij het dragen van borden zijn uitglijders, struikelpartijen en vallen. Dit kan gebeuren als je van de ene ondergrond naar de andere gaat, zoals een vettige keukenvloer naar de houten of tapijtvloer van een eetruimte. Slipvaste schoenen helpen om uitglijden en vallen op het werk te verminderen, waardoor deze veiligheidsschoenen voor serveerpersoneel ideaal zijn voor een drukke omgeving zoals een restaurant.
De juiste schoenen voor het werk krijgen kan je helpen om mogelijke blessures en schade aan je voeten of je rug te vermijden. Bezoek onze winkel om onze nieuwste stijlen te bekijken:
Klaar voor een sollicitatiegesprek?
Als je je serveervaardigheden oefent voor een aanstaand sollicitatiegesprek, is het ook belangrijk om je voor te bereiden op de interviewvragen. Hier zijn meer dan twintig vragen die je waarschijnlijk in een interview zult horen (we hebben ook voorbeeldantwoorden gegeven om je te helpen bij je voorbereiding). Download je gratis exemplaar:
Heb je nog tips die we gemist hebben? Laat het ons weten over andere manieren om borden en drankjes te dragen, en we voegen ze misschien toe aan onze lijst!